Sabtu, 3 Disember 2011

Kenapa kena baca buku di waktu akhir sebelum peperiksaan ?

Menjadi kebiasaan pelajar masa kini, apabila minggu depan merupakan minggu peperiksaan, mulalah sibuk mencari buku yang sudah berhabuk disimpan di ceruk entah mana dalam bilik penuh rahsia remaja itu. Baru mahu diselak satu persatu. Buku mahal maha beli tapi hanya dibaca beberapa kali sehingga mampu dihitung dengan jari kaki.

Ini semua merupakan pandangan skeptikal daripada orang dewasa kepada remajabelasantahun. Mereka tidak tahu, rahsia di sebalik kejadian ini.

Oleh itu, teruskan membaca dan anggukkan kepala jika anda setuju. Eh janganlah geleng, tak suruh pun,

1. Lebih senang masuk otak.
Membaca buku secara awal sebelum minggu peperiksaan, boleh menyebabkan apa yang dibaca lebih mudah terlupa. Kerana pelajar masa kini aktif. Aktif hampir dalam semua perkara, bahkan ketika tidur pun. Kaki bergerak hampir 360 darjah sampai masuk mulut teman tidur sebelah. Macam mana kahwin nanti ?

Aktiviti sihat atau tidak sihat yang dilakukan pelajar akan menyebabkan pelajar secara tidak sedar, terlupa apa yang telah dipelajari sebelum ini. Jadi, menyebabkan pelajar terpaksa membaca kembali. Kan dah jadi kerja dua kali ?

2. Jadual hidup yang ketat dan sendat.
Sebagai calon SPM, jadual samada di sekolah atau di rumah begitu ketat. Sekejap perlu baca buku, baca buku dan baca buku. Sesekali, diselangi membuat latihan. Kalau tidak pun, membeli buku latihan sampai dua tiga beg plastik untuk dibuat pabila menjelang hari peperiksaan kelak. Mana ada masa mahu tidur sekarang.

Semua itu membuang masa. Masa yang digunakan untuk tidur itu, mampu mengubah masa depan samada cerah bersinar bersama mentari atau mendung nak hujan ribut petir.

Pilihan yang sangat susah dan perlu dipastikan tepat.

Jadi, mana sempat nak baca buku untuk pepriksaan picisan. Tumpuan seratus sepuluh persen diberikan kepada SPM. Dibiarkan sahaja gagal periksa yang lain, andai dapat merubah keputusan peperiksaan SPM nanti.

3. Malas membaca sebelum minggu peperiksaan.
Kebelakangan ini, banyak aktiviti perlu diikuti. Secara sukarela ataupun paksarela. Kerja rumah yang dibekalkan oleh guruberkaitan juga semakin hari semakin meningkat. Menimbun tinggi macam bukit depam rumah aku. Ha, kena tipu depan rumah aku mana ada bukit. Dan jangan pula bayang bukit lain. Opss, terseksual pula.

Dengan bebanan kerja dan pelbagai aktiviti tidak sihat yang dilakukan, mana larat lagi nak baca buku. Kan cikgu cakap, jangan terlalu stress. Berehat dan jangan penatkan otak. Boleh pecah kepala jadi gila kalau terlalu banyak informasi yang disalurkan kepada otak. Rosak medulla oblangata dan cerebrum. Macam mana nak control voluntary dan involuntary action ?

Nampak tak aku bercakap tentanh Biologi? Nampak macam anak doktor bukan? Memang pun.

Tahukan, otak perlukan rehat daripada segala daripada pelbagai urusan dunia. Selepas puas berehat, sambunglah kembali perkara yang perlu dilakukan.

Tapi, sekarang jadi lain. Waktu rehat yang patutnya menjadi perehat minda, dah jadi macam waktu hibernasi beruang.

Sudahnya, dah dekat dengan minggu peperiksaan baru nak baca. Kelam kabut sampai tak sempat nak basuh lepas buang hajat.

Sampai macam tu sekali, tahu ?

4. Lebih banyak perkara yang lebih menarik minat.
Bayangkan, Taeyeon sebagai Internet, Sunny sebagai TV, dan semua ahli Girl's Generation/SNSD merupakan segala aktiviti yang tidak berkaitan dengan pelajaran lansung. Termasuk #dearfuturegfs .

Mana yang akan kau pilih ? Gadis gadis comel yang boleh dijadikan bini dan mampu memenuhi Dasar Kependudukan Negara atau bahan bahan pelajaran yang hanya kertas bertulis.

Tapi bayangkan juga, bahan bahan pelajaran itu merupakan salah satu #dearfuturegfs . Haih, dilemma.